Nederland

Voor 16 uur besteld

Dezelfde dag verzonden

Voor 16 uur besteld, morgen in huis

Wat is vegan?

Het lijkt wel de nieuwste trend: vegan. Maar wat is vegan of veganisme nu precies? Wat eet een veganist? Waar bestaat een veganistisch dieet uit?

Mensen die kiezen voor een veganistische levensstijl, kiezen ervoor om geen gebruik te maken van producten die mogelijk zijn gemaakt door dieren. Je kunt hierbij denken aan producten als:

  • Leer;
  • Zijde;
  • Wol;
  • Vlees;
  • Zuivel.

Maar het gaat verder. Veel vegans kiezen er ook voor geen eieren of honing te consumeren. Nu denk je misschien dat ze dus alleen gebruik maken van plantaardige producten, maar dat is niet waar. 

Levensstijl van een vegan

Kunststoffen kunnen vegans gebruiken zolang voor het produceren van de producten geen dieren zijn gebruikt. Een vegan leefstijl staat niet gelijkt aan een ecologisch kleine voetafdruk of milieuvriendelijkheid, ondanks dat veel mensen dat wel denken. Het betekent puur dat je geen producten gebruikt waarvoor dieren zijn gebruikt op wat voor manier dan ook. Uiteraard zijn er ook veganisten die hier wel op letten en zo min mogelijk plastic en andere belastende producten gebruiken. Mensen zijn omnivoren, dat betekent dat ons maag-darmstelsel is ingesteld op een dieet op basis van dierlijke en plantaardige voeding. Het is voor ons mogelijk om puur plantaardig, vegan, te leven. Vegan worden is upcoming en er zijn meer en meer mensen die hiermee bezig zijn. Al is het alleen maar door gebruik te maken van vegan producten, zoals wattenstaafjes van bamboe.

Vegan worden kun je echter niet zo maar, als je gezondheid je lief is. In dierlijke producten zitten belangrijke voedingsstoffen die er in plantaardig voedsel maar minimaal aanwezig zijn, zoals B vitamines, eiwitten en ijzer. Als vegan zul je een evenwichtig dieet moeten volgen om van alle
voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. Daar staat wel weer tegenover dat in dierlijke producten verzadigde vetten en transvetten kunnen zitten , beide niet gezond. Als vegan krijg je die slechte vetten veel minder binnen. Overweeg je om vegan te worden, laat je hierover dan goed informeren door een deskundige, zoals een gediplomeerd *voedingsdeskundige of diëtiste die zich hierin hebben gespecialiseerd. Je kunt ook de vegan challenge aangaan en het tijdelijk proberen met vrienden of vriendinnen.

Vegetarisch eten kan heerlijk zijn!

Vegan zijn of worden net een stap te ver

Wil je bijdragen aan dierenwelzijn, maar vind je vegan gaan toch net nog een stap te ver? Dan kan je ervoor kiezen om gedeeltelijk voor alternatieven te kiezen. Minder vlees eten of vegetarisch worden zijn al stappen in de goede richting. Vleesvervangers zijn mooie alternatieven voor vlees. We herhalen, het zijn alternatieven, ze smaken niet zoals vlees, ook al doen fabrikanten wel hun best. Veel mensen stoot dat tegen de borst, het zijn immers vervangers, maar als je dat los laat dan zitten er echt lekkere alternatieven tussen. Je kunt ook eens proberen om vegan te bakken. Voor heerlijke muffins en romige chocoladetaarten heb je echt geen eieren of boter nodig. Probeer ook eens andere smeersels voor op brood of toastjes, wij zijn bijvoorbeeld fan van de visvrije tonynsalade van de vegetarische slager, heerlijk op een broodje met rode ui, augurk en sla. Of probeer eens humus, dat is gemaakt van kikkererwten en verkrijgbaar in de meest heerlijke smaken.

Veganisme gaat verder dan alleen voeding

Maar vegan gaan verder dan alleen voeding. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen gebruiken
veganisten ook geen producten die zijn gemaakt van wol, leer of zijde. Gelukkig is er dan nog
genoeg te kiezen, zoals (biologisch) katoen of kleding gemaakt van synthetische stoffen zoals
polyester en viscose. Ondanks dat hiervoor geen dieren worden gebruikt, zijn dit niet altijd de meest
milieuvriendelijke alternatieven. Gewoon katoen vraagt erg veel water en bij de productie worden
veel pesticiden gebruikt om de oogst te beschermen. Synthetisch textiel wordt gemaakt van aardolie
en laat tijdens het wassen micro-en nanovezels los die in ons drinkwater terecht komen. Hoe lekker
warm hij ook is, die leuke fleecedeken met panterprint is niet goed voor het milieu.
Waar wij erg over te spreken zijn, zijn de alternatieven voor leer. Tegenwoordig bestaat er ook leer gemaakt van bijvoorbeeld fruit. Veel van de nieuwe vegan leather soorten zijn nog in ontwikkeling, maar zijn al veelbelovend voor de toekomst.

Cosmetica vegan

En om even terug te gaan naar onze eigen roots: ook cosmetica kan vegan zijn. ‘Zitten er dierlijke
producten in mijn cosmetica?’ hoor ik je denken. Ja, dat kan. Aan veel shampoos wordt keratine
toegevoegd om het haar sterker te maken. Keratine wordt gewonnen uit hoeven en botten van
slachtdieren. Melkzuren komt van nature voor in onze eigen huid en zijn daarom een graag gezien
ingrediënt voor diverse soorten cosmetica. De melkzuren in onze cosmetica zijn afkomstig van
bloed, spieren en melk van dieren uit de veehouderij.

Vegan is dus een levensstijl waarbij je zoveel mogelijk dierenleed en het doden van dieren probeert te voorkomen. Dit doe je door je consumentengedrag daarop aan te passen. De spullen en het voedsel wat je koopt zijn niet geproduceerd door, met of van dieren of dierproducten.

Nog geen vegan, maar is je interesse wel gewekt voor een wereld met minder dierenleed? Je kunt
natuurlijk bij ons beginnen door je cosmetica vegan te maken. Maak samen met ons die eerste stap
in de badkamer, zoals gebruik te maken van onze tandenborstels.

Ben je al wel vegan? Dan ben je natuurlijk ook bij ons welkom!

*voedingsdeskundige is geen beschermde titel, iedereen mag zich zo noemen. Ga je met een
voedingsdeskundige in zee, kies er dan eentje met een diploma van een erkend opleidingsinstituut.