zorg voor inzicht


Om te ontdekken wat jij het allerliefst zou willen veranderen in jouw weg naar een plasticvrij leven, is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in je huidige plastic gebruik. Dit inzicht helpt je bij het ordenen van je grotere doel. Wil je bijvoorbeeld 100% plasticvrij leven en gebruik je nu nog dagelijks 40 producten die van plastic zijn. Dan is die 100% misschien niet realistisch. 

Het is daarom belangrijk om een doel te definiëren. Wat wil jij nou écht bereiken? En met welk eindresultaat ben je tevreden?

Laat ik vooropstellen dat je het moet doen om jezelf tevreden te stellen. Als jijzelf blij bent met het gebruik van minder plastic, is het behalen van dit doel al vele malen realistischer dan dat je het doet om de trend te volgen of omdat ‘je vrienden het ook doen’.

Maak daarom eerst een onderscheid tussen welk plastic je wilt bannen. Wil je ál het plastic uit je leven bannen of wil je onderscheid maken tussen wegwerp plastic, kortgebruik (korter dan een jaar) en langgebruik (langer dan een jaar) plastic? Wees hierin wederom realistisch en bedenk wat mogelijk is voor jou. Wanneer je alleen woont is het vaak makkelijker te realiseren dan wanneer je met een man en kinderen woont. Kies daarom wat past bij JOU.

lijstje

Vervolgens ga je aan de slag en houd je gedurende één dag bij welke plastic producten je in je handen vasthoudt. Als je hiervoor het onderscheid hebt gemaakt om wegwerp en kort-gebruik plastic niet meer te willen gebruiken. Kan je lijstje er als volgt uit zien:

Tandenborstel, tandpasta, douchegel-fles, shampoofles, scrub-fles, gezichtscrème, bodylotion, make-up, bestek, yoghurtbeker, crusly, verpakking, honing, koffiebeker, cupje suiker/melk, roerstaafje, boterhamzakje, verpakt beleg, zakje snoep, tussendoortje, snack, handzeep, groente, fruit, vlees/vis/vega bakje, kruidenpotjes, afwasborstel, afwasmiddel, zakje snoep/chips, theezakje etc.

Je kan dit lijstje als leidraad houden door te schrappen en aan te vullen waar nodig is. OF je maakt het lijstje helemaal gepersonaliseerd door één hele dag bij te houden wat voor plastic artikelen je in je handen houdt. 

Wanneer je dit gedaan hebt, heb je een overzicht met alle plastic producten die je dagelijks bezighouden. Deze lijst geeft je inzicht in hoe je verbruik er momenteel voor staat. Je mag trots zijn op dit lijstje, of je ervoor schamen, het ophangen in de wc, of boven je bed. Je kan er alles mee doen wat je wilt. Zolang je maar weet dat op dit lijstje het inzicht staat dat je aan het begin van het lezen van dit artikel nog niet had. 

Succes!

PS: Ik heb dyslexie en wil jullie graag een hoop vertellen. Zie je een #taalfoutje, vertel het me gerust 🙂