kies!

In het artikel ‘overzicht is inzicht’ heb je kunnen lezen hoe je eenvoudig een overzicht kunt maken in je huidige plastic gebruik. Er zijn geen moeilijke stappen of ingewikkelde theorieën voor nodig om inzicht te krijgen in je huidige situatie. Vaak is het logisch en helder nadenken over een bepaalde situatie kan genoeg.

Vervolgens is het tijd om te kiezen. Om ervoor te zorgen dat je niet gelijk te hard van stapel loopt, raad ik je aan om met drie makkelijke producten te beginnen. Makkelijke producten zijn producten die eenvoudig in te wisselen zijn voor plasticvrije varianten. Vervang bijvoorbeeld je plastic afwasborstel voor een houten variant. Hierdoor hoef je je gedrag niet aan te passen, maar kan je wél een product van je lijstje strepen!

Sommige producten zullen lastiger zijn, bijvoorbeeld het gebruiken van tandpoeder in plaats van tandpasta. Dit komt omdat het een totaal ander product is en waarmee je dus ook totaal andere handelingen bij moet uitvoeren. Je zult merken dat dit dus ook lastiger is om aan te passen.

Hieronder lees je nog een stukje theorie het maken van keuzes, dit helpt je beter te begrijpen hoe we tot verschillende keuzes komen en hoe bewust en onbewust we ermee bezig zijn, want zeg maar eerlijk, kiezen is soms best lastig!

Wees niet bang, er zijn heel erg veel mensen die moeite hebben met keuzes maken. Er zijn ook verschillende redenen waarom mensen het moeilijk vinden om keuzes te maken, hieronder vind je een kort lijstje met deze redenen zodat je beter zal snappen waarom dat zo is.

          Je bent bang om de verkeerde keuzes te maken
          Je weet niet wat je nou echt wilt
          We houden over het algemeen van uitstellen
          We houden graag de opties open

Er zijn verschillende tips bij het maken van een keuze. Kiezen kan namelijk op veel verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld door te kiezen om te gaan wandelen in plaats van fietsen. Maar je kan er ook voor kiezen om relatief onbewuste keuzes te maken. Dit doe je door eerst alle informatie tot je te nemen om vervolgens een snelle keuze te maken. Slaap er vervolgens een nachtje over. Wanneer je de volgende dag wakker wordt met een goed gevoel over die keuze, is de keuze dus snel gemaakt 😉  Dit kan je bijvoorbeeld doen door het kiezen van een vakantiebestemming. 

 

PS: Ik heb
dyslexie en wil jullie graag een hoop vertellen. Zie je een #taalfoutje,
vertel het me gerust 🙂