gewoontes

Gewoontes zijn de basis van je dagelijks leven en bepalen daarom een groot deel van je levensgeluk.  Heb je net een nieuw dieet of nieuwe levensstijl gezien en lijkt je dit ook geschikt voor jou? Wil je beter in balans blijven en tijd besteden aan dingen die je écht belangrijk vindt? Wil je af van het idee dat je continu allerlei dingen moet, in plaats van je tijd besteden aan dingen waar je energie van krijgt? 

Stap voor stap kun je dit veranderen door nieuwe, goede gewoontes aan te leren. Het klinkt misschien ingewikkeld om nieuwe gewoontes aan te leren, maar het valt best mee, lees je mee?

Wees je bewust van jouw gewoontes

Gewoontes waar je normaal gesproken energie van krijgt, zijn gewoontes zoals: regelmatig sporten, je goed kleden, sociale gelegenheden opzoeken, gezond eten, positief denken, overzicht bewaren en jezelf verzorgen. Ze helpen je om een gezond lichaam en geest te krijgen en stellen je in staat te groeien als persoon.

Slechte gewoontes hebben een tegengestelde werking, deze gewoontes zijn bijvoorbeeld: roken, negatief denken, vaak snacken, niet sporten, sociale ontmoetingen uit de weg gaan, beloftes niet nakomen en in een rommelig huis leven.

Wil je graag aan de slag om nieuwe gewoontes toe te voegen aan je leven en slechte gewoontes om te vormen om ervoor te zorgen dat je met meer balans in het leven staat? Hieronder vind je een stappenplan die de basis vormt om dit voor elkaar te krijgen:

1.       Bepaal eerst één gewoonte die je wilt omvormen of veranderen.

      Door eerst met één gewoonte te beginnen, loop je niet te hard van stapel en is de kans dat je dit gaat halen vele malen groter dan wanneer je gelijk je hele leven om wilt gooien.

 

2.       Hebben andere mensen met deze gewoonte te maken? Laat het je omgeving dan weten.

      Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken of ongezond eten, laat je omgeving dit dan weten. Vaak heeft je omgeving invloed op jou (negatieve) gewoonte. Door dit met ze te delen laat je weten dat jij dit belangrijk vindt en zal je hiermee draagvlak creëren.

 

3.       Maak voor jezelf een systeem waar je bijhoudt hoe vaak je aangesloten dit goede voornemen achter elkaar volhoudt.

      Neurologisch werkt het goed om voor jezelf een aangesloten rij van streepjes/kruisjes te maken, dit motiveert jezelf en onbewust zullen je hersenen graag deze reeks willen ‘afmaken’.

 

4.       Accepteer dat het niet alle dagen gaat lukken.

      Bepaal voor jezelf hoeveel procent (bijvoorbeeld 10%) je af mag wijken van jouw gestelde doel en denk hieraan terug als het even tegen zit. Hierdoor hoef je jezelf niet onnodig te straffen aangezien je het al had ingecalculeerd. Het is enorm lastig om een oude gewoonte te veranderen. Accepteer dat het af en toe niet zal lukken en begin gewoon opnieuw. 

Hieronder deel ik enkele tips die je kunnen helpen bij het begrijpen waarom wij gewoontes hebben en welke trucs er zijn in het volhouden van mooie en nieuwe gewoontes. 

Een gewoonte is een handeling die we doorgaans onbewust uitvoeren, dit is nodig aangezien we anders over elke handeling zouden moeten nadenken. Dat zou onze hersens te veel energie kosten en daarom leggen je hersenen na het herhaaldelijk uitvoeren van handelingen ‘snelwegen’ aan voor deze handelingen en gaat dit in het vervolg grotendeels vanzelf. Het is echter ook zo dat deze ‘snelwegen’ stabieler in je hersenen gaan liggen naar mate je ze vaker uitvoert. Hieruit kan je afleiden dat wanneer je een oude (en dus lange) gewoonte wilt afleren, dit meer energie zal kosten dan een gewoonte die je pas sinds kort hebt.

Iedereen reageert anders op het maken, breken en omvormen van gewoontes. Bij elke gewoonte kun je in een ander type zijn, vaak afhankelijk van hoelang je de gewoonte (en dus snelweg in je hersenen) al hebt.  Grofweg kunnen we ze onderverdelen in vier verschillende types:

‘Doorzetters’

Doorzetters kunnen bijna letterlijk bij zichzelf een knop omzetten. Ze zijn constant opzoek naar de regel achter de regel en begrijpen daardoor de essentie van het doel. Ze weten wat er van ze verwacht wordt en voldoen dan ook aan deze verwachting. Met deadlines zijn ze vaak eerder klaar dan nodig is.

Als doorzetter is het soms lastig te begrijpen dat andere mensen meer tijd nodig hebben. Een advies voor deze doorzetters is dan ook om te onthouden dat andere mensen niet zo makkelijk deze knop kunnen omzetten en het dus langer duurt voordat ze hun doel hebben behaald.

‘Vragers’

Vragers zetten overal vraagtekens bij. Het doel moet logisch, duidelijk en veelbelovend zijn en voordat ze eraan beginnen. Ze overwegen dus eerst of iets een goede actie is voordat ze besluiten hiermee aan de slag te gaan, als het ook maar enigszins zinloos lijkt, is de vrager niet meer vooruit te branden.

De vrager moet zich realiseren dat te veel vragen en daarmee te veel onderzoek jezelf én anderen gek kan maken. Soms is het een gouden tip om zonder te vragen de actie uit te voeren en er later op te reflecteren. Hiermee leer je dat je eigenlijk overal wel wat van leert.

‘Plichtsgetrouw’

Externe prikkels zijn voor plichtsgetrouwen een bijna gouden doel, dit moet behaald worden. Ze hechten veel waarde aan de exentrieke verwachtingen en willen dan ook volledig voldoen aan de verwachting die voor hen geschept wordt. Aan intriensieke verwachtingen wordt minder waarde gehecht. Deze groep is gevoeliger voor burn-outs omdat ze moeilijk ‘nee’ durven te zeggen tegen anderen en zichzelf vaak buiten beschouwing laten.

Een gouden tip voor de plichtgetrouw is dat die zichzelf kan voorhouden dat je omgeving je óók waardeerd als je ‘nee’ zegt. Met nee zeggen maak je een statement dat jouw vaardigheden selectief in te zetten zijn. De volgende keer als je dan ‘ja’ zegt zal diegene extra blij met je zijn.

‘onruststokers’

De onruststokers verzetten zich tegen elke verwachting, zowel exentiek als intiensiek. Ze willen vrij zijn, continu het gevoel hebben dat ze een keuze hebben. Ze willen leven met de vraag: ‘waar heb ík zin in?’ en denken hierbij niet aan de verwachtingen van anderen. Ook bij zichzelf scheppen ze geen verwachatingen. De genoemde verwachtingen en regels lappen ze namelijk het liefst aan hun laars. 

De onruststoker kan veel onrust voelen omdat die niks afmaakt. De verwachting die gevraagd wordt uit de omgeving ervaren zijn als moeten en dat blokkeert ze. De tip hiervoor is om je te realiseren dat je soms iets kan doen als liefdadigheid en dat, dat ook een goed doel is.   

Belangrijk om te weten is dat je nooit áltijd in één groep valt, bij sommige gewoontes kan je vallen in de ‘doorzetter’ gewoon omdat je nu volledig klaar bent om de gewoonte aan te pakken terwijl je bij een andere gewoonte ‘plichtgetrouw’ bent en het doel voor jezelf niet duidelijk voor ogen hebt.

 

In het kort de paar stappen voor een goede gewoonte:

1.       Bepaal eerst één gewoonte die je wilt omvormen of veranderen. 

2.       Hebben andere mensen met deze gewoonte te maken? Laat het je omgeving dan weten. 

3.       Maak voor jezelf een systeem waar je bijhoudt hoe vaak je aangesloten dit goede voornemen achter elkaar volhoudt. 

4.       Accepteer dat het niet alle dagen gaat lukken.

 

Tot slot wil ik nog met je delen dat het vieren van succes enorm goed werkt. Zorg dat je tenminste vier weken je gewoonte hebt volgehouden en beloon jezelf dat met een cadeautje. Zo blijft het leuk 🙂 

Succes!

 

 

PS: Ik heb dyslexie en wil jullie graag een hoop vertellen, zie je een #taalfoutje, vertel het me.