ijs(zer)sterk

houd je hoofd koel

Wim Hof,

wanneer je een beetje op de hoogte bent van verhalen over het immuunsysteem gecombineerd met ijs, zal ‘de ijsman’ je wellicht bekend voorkomen. Hij maakt het onmogelijke mogelijk. Meditatie, ademhalingsoefeningen en geloof in eigen kracht maken volgens hem dat hij meer kan dan medisch gezien mogelijk is.

Hoe dit kan? De verklaring lijkt logisch; als je je tientallen jaren blootstelt aan koude temperaturen, gaat het lichaam zich vanzelf aanpassen. Zo is bewezen dat bij het lichaam van Wim Hof er een zekere ‘schil’ om de kern zit. Dit heeft te maken met zogenoemde communicerende bloedvaten die zich kunnen verwijden en vernauwen om de temperatuur op peil te houden. Dit wordt geregeld door het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel lijkt dit automatisch te doen, al heeft Wim Hof bewezen dat je hier wél invloed op kan uitoefenen. 

Er is echter een denkfout dat meer dan eens gemaakt wordt. Deze denkfout heeft te maken met ervaring die mensen mee-maken. Er zijn mensen die denken dat wat voor hen geldt, ook geldt voor een ander. Dit is echter iets wat niet één op één overgenomen kan worden. Mensen zijn nou eenmaal verschillend en wat voor de één werkt, hoeft niet per definitie voor de ander te gelden. 

Wel is het mooi dat mensen ervaringen willen delen en de andere willen laten weten wat het effect is geweest op hun leven. De keuze is voor iedereen om iets te proberen en hier iets mee te doen. Het mooie aan wat Wim Hof doet, is dat hij heeft aangetoont dat er positieve effecten kunnen worden ervaren met zijn methode. Het is echt geen blauwdruk dat het bij iedereen werkt, de enige manier om er achter te komen of het ook voor jou werkt, is door het simpelweg te proberen.

PS: Ik heb dyslexie en wil jullie graag een hoop vertellen. Zie je een #taalfoutje, vertel het me gerust 🙂