Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Alles is natuurlijk

Alles heeft een natuurlijke oorsprong

Vrijwel alles om ons heen is natuurlijk of heeft een natuurlijke oorsprong. Die houten tafel van mahoniehout, de bontjas van je oma en de grondstoffen voor je mobiele telefoon. De natuur geeft ons ontzettend veel; een grote verscheidenheid aan voedsel, katoen, wol en linnen voor kleding, leer voor schoenen, tassen en meer, hout om te bouwen en vuur te maken.

Maar natuurlijk betekent nog niet dat iets goed is voor de natuur. Als mens zijn we erg goed in het creëren van dingen. We toveren bijvoorbeeld aardolie om in een ontelbare diversiteit aan producten. Ook zijn we goed in kaalroof: dier-en plantensoorten sterven uit, natuurgebieden verdwijnen, de oceanen worden leeggevist. Kunnen we dat nog allemaal wel natuurlijk noemen?

Natuurlijk

Aardolie producten zien we vaak als onnatuurlijk, een dikke zwarte stroop waar dingen die slechts zijn van worden gemaakt, zoals benzine en plastic. Maar aardolie is van zichzelf een natuurproduct dat miljoenen jaren oud is. Onder druk van de aardlagen van de aarde en de warmte die de aardkern afgeeft, ontstaan er diverse natuurproducten, zoals aardolie en aardgas, maar ook natuursteen zoals marmer en (half)edelstenen zoals kwarts en diamant.

Natuurlijk betekent nog niet dat iets goed is voor de natuur.

Aardolie ontstaat uit dode organismen, planten en dieren. Deze organismen zijn miljoenen jaren onder druk van de aardlagen verandert in een dikke brei; aardolie. Naast brandstof en kunststof maken we van aardolie nog andere producten, zoals vaseline, minerale oliën, kleding, medicijnen en aceton (nagellakverwijderaar). Zonder aardolie hadden wij ons als mensen niet kunnen ontwikkelen zoals we nu gedaan hebben.

Sommige dingen klinken erg goed, omdat ze natuurlijk worden genoemd. Natuur rubber of latex bijvoorbeeld klinkt erg duurzaam. Maar is dat ook zo? Voor het produceren worden oerwouden gekapt en iedere rubberboom geeft dagelijks maar kleine hoeveelheden sap af om rubber van de maken. Je hebt daardoor veel bomen nodig voor productie. Daarnaast zijn de omstandigheden voor de arbeiders op de plantages vaak slecht.

Tijdens het productieproces van natuurlijk latex worden er allerlei chemicaliën gebruikt die niet perse goed zijn voor de natuur. En als je dan je natuur rubberen laarzen of matras wegdoet, is het helaas niet recyclebaar. We kunnen het wel versnipperen, maar het is niet geschikt om op de composthoop te gooien.

loofys-zomerklaar

Redden we het nog?

Het enige voordeel over synthetische laarzen van aardolie is dan bij verbranding van natuur rubber/latex alleen de CO2, afkomstig van de rubberboom, vrij komt. Vrijwel alles heeft een natuurlijke oorsprong, echter betekent dat niet dat alles ook goed is voor de natuur of makkelijk af te breken is. Wij mensen hebben ons kunnen ontwikkelen en zeker in het Westen hebben onze ontwikkelingen ons ver gebracht. Maar die ontwikkelingen zijn niet altijd goed voor de aarde waar wij op leven of voor onszelf.

Wij zijn de generatie die zien dat we fout bezig zijn en de aarde langzaam onherstelbaar aan het beschadigen zijn. Ook zijn wij waarschijnlijk de laatste generatie die schade kan beperken. Alle kleine beetjes helpen en een betere wereld begint nog altijd bij jezelf. Dus waar wacht je op? Reduceer plastic, pak vaker de fiets en kies voor producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Loofy’s past daar perfect bij, kijk eens bij onze Musthaves, ook leuk als cadeautje!

Lees meer blogs

Chat met Kelly
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱