Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Wat is Curly Girl

Wat is de Curly Girl Methode?

Yes, eindelijk! Als curly girl van Loofy’s ben ik echt super blij met de nieuwe shampoobar volgens de CG methode.
Als een van de eerste mocht ik de nieuwe shampoobar proberen en ik ben om hoor! Voorheen gebruikte ik de blauwe shampoobar voor krullen, voor mij de eerste shampoo waarbij ik geen droge hoofdhuid of snel een vette haaraanzet kreeg. De nieuwe CG shampoobar is voor mij dat en meer. Doordat ik zelf haarproducten gebruik zonder siliconen en minerale oliën, heb ik eigenlijk geen sulfaat als reiniger nodig. De nieuwe CG shampoobar, zonder sulfaat, is wat mij betreft dus ideaal.

Wat is CG?

Voordat we verder gaan, zal ik eerst uitleggen wat CG of de Curly Girl Methode is. In veel shampoo’s en andere haarproducten zitten siliconen, minerale oliën en andere verzwarende producten die een laagje op je haar leggen, uitdrogen of een ander negatief effect hebben. Wanneer je haar verzwaard, zakken je krullen uit en op droge lokken zit ook niemand te wachten.
Met al die troep op je haar, heb je met wassen ook een shampoo nodig met zware sulfaten, om alles weer schoon te krijgen. Maar ook veel van die shampoo’s gebruiken bijvoorbeeld siliconen. Je zit gevangen in een vicieuze cirkel.

Eigenlijk stop je gewoon een hoop troep in je haar en dat is simpelweg niet nodig. De CG Methode is niet alleen voor mensen met krullen bedoeld. Het hoofddoel van de methode is gezonder haar en dat is dus voor iedereen. Veel mensen die denken dat ze stijl haar hebben, komen er met de CG Methode achter dat ze slag of zelfs krullen hebben. Door alle troep in de haarproducten die ze gebruiken, wordt dat verborgen. Hardstikke zonde om die prachtige krullen te verbergen, want curlies have more fun 😉

Wat gebruik je niet?

Wil je de CG methode gaan toepassen, dan begint het met bepaalde ingrediënten te ontwijken. Het gaat hierbij om de volgende dingen:
  (uitdrogende) alchoholen
– sulfaten/sterke reinigers
– minerale oliën
– siliconen
– wax

In ontzettend veel cosmetica kom je bovenstaande op de ingrediëntentenlijsten tegen, vaak vermomd in ingrediëntnamen die je niet kunt uitspreken. In veel gevallen heb je ze niet nodig.
De gewone shampoobars van Loofy’s bevatten cocos sulfaat, een milde variant. In veel andere producten wordt SLS gebruikt, waar je vast wel eens van gehoord hebt. Dit is een sterke reiniger en heb je eigenlijk alleen nodig als er ook veel producten in je haren zitten die niet met water weg te spoelen zijn.

Verder is het de bedoeling dat je je haar NIET borsteld. Ja, je leest het goed, laat die borstel of kam liggen. Door te borstelen, borstel je je krullen eruit. Dat is zonde!
Voor of tijdens het douchen kan je wel borstelen. Het water zal je krulpatroon herstellen.
En al die klitten? Dat valt best wel mee, kan ik je uit ervaring zeggen.
Wat wel even spannend kan zijn, is dat je ontzettend veel haar lijkt te verliezen als je je haar wél borstelt, vlak voor of tijdens het douchen. Een mens verliest gemiddeld zo’n 100 haren per dag. Als je een paar dagen niet borstelt, dan spaar je een groot deel van die haren op. Schrik dus niet, er is niks aan de hand, je wordt niet kaal.

Starten met de CG methode

Op internet kan je ontzettend veel informatie vinden en we raden je dan ook aan om informatie op te zoeken over deze methode.We zullen kort bespreken hoe je start met de CG methode.

1. Haartype bepalen
Als eerste ga je onderzoeken wat je haartype is. Dat bestaat uit 5 onderdelen
Je haartype bepaalt hoe je je haar verzorgt. Bij dun en weinig haar, kan je beter minder zware producten gebruiken, dan wanneer je dik en veel haar. En zo heeft de een meer proteïne nodig, dan de ander.

1) elasticiteit
2) porositeit
3) dikte
4) dichtheid
5) krultype (globaal gezien is type 1 = stijl; type 2 = waves, type 3 = pijpenkrullen; type 4 = kroes)

Je haar eigenschappen bepaal je door het doen van testjes. Deze kan je op internet vinden. Sommige kappers die gespecialiseerd zijn in krullen, kunnen je hier ook bij helpen.

2. Final wash
Om alle siliconen en andere troep uit je haar te wassen, gebruik je eenmalig een shampoo met een sulfaat. Bij voorkeur natuurlijk een mild sulfaat, zoals bij onze gewone shampoobars. Ik raad de blauwe aan, voor krullen.
De final wash is eenmalig, tenzij je natuurlijk op een bepaald punt gebruikt maakt van niet CG producten.

3. Wasroutine
Voor je normale wasbeurten gebruik je een CG shampoo en een condioner of masker met of zonder proteïne afhankelijk van wat jouw haar nodig heeft.
Je kunt ook kiezen voor een cowash. Een cowash is een conditioner die tevens functioneerd als shampoo. Echter is niet iedere conditioner hiervoor geschikt.

4. Stijlen
In theorie bevat je styling een hele lijst aan prodcuten, echter kan het zijn dat een deel van de stijlroutine voor jou voldoende is. Hier kom je alleen maar achter door te proberen. Zelf gebruik ik om te stylen een leave-in conditioner en een krullencreme. Meer heb ik niet nodig, omdat mijn krullen anders te zwaar worden en uitzakken. Voor weer anderen zal dat te weinig doen of misschien zelfs geen zichtbaar effect geven. Het tover woord is dus echt uitproberen. 

De basis bestaat uit de volgende stappen en breng je op nat haar aan.
1) leave-in conditioner (deze spoel je niet uit)
2) krullencreme of -activator
3) mouse
4) gel

Daarna föhn je je haar tot ongeveer 80% droog met een diffuser (groot opzetstuk met pinnen). Hiervoor zijn diverse methodes. Zelf hang ik ondersteboven.
Föhn niet te lang op dezelfde plek en kies bijvoorkeur de koudste stand van je föhn.
Wanneer je warm wilt föhnen, is het aan te raden om een heat protection product te gebruiken om te voorkomen dat je haar beschadigd raakt. Uiteraard check je wel of deze CG approved is.

Het laatste beetje laat je aan de lucht drogen. Als je haar echt helemaal droog is, dan zijn het waarschijnlijk een heleboel harde slierten. Niet erg charmant, ik weet het.
Het is nu tijd om je haar om te toveren in prachtige, volle krullen. Ook hiervoor zijn diverse methodes. De bekendste is het scrunchen, waarbij je de harde plukken weer zacht knijpt. Zelf klap ik mijn haar tussen mijn handen. Iedere ochtend geef ik mezelf een applausje met mijn haar ertussen. Het is wel echt belanrgijk dat je haar goed droog is!

5. Refreshen
Refreshen doe je als je niet doucht. Je maakt je haar nat en voegt eventueel nog producten toe. Daarna droog je het tot ongeveer 80% met de diffuser op je föhn. Laat het volledig drogen en scrunch of klap je krullen zacht en volumieus. Ready to go!

Is je interesse gewekt? Dan raden we je aan om op zoek te gaan naar nog meer informatie. Er is ontzettend veel te leren, teveel voor in één blog. Er zijn websites, kappers en zelfs facebookgroepen die je kunnen helpen.
Veel plezier met je Curly Girl Methode avontuur!

Lees meer blogs

Chat met Kelly
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱