Betaal via Ideal, Paypal of Bancontact

Gratis Verzending In NL Boven 250,-

Wat is vegan?

Vegan

Vegan zijn is helemaal hot! Maar wat is vegan zijn eigenlijk precies?

Vegan zijn is de laatste jaren enorm in opkomst. In bijna iedere winkel waar je binnen loopt zijn vleesvervangers, zuivelvervangers en andere producten voor vega en vegan levensstijl te vinden. Wat houdt het precies in? Als je kiest voor een veganistische levensstijl, kies je ervoor om producten die geen dierlijke ingrediënten bevatten te consumeren.

Wat mag je als vegan niet? Denk bijvoorbeeld aan de volgende producten:

  • Leer
  • Zijde
  • Wol
  • Vlees
  • Zuivel
  • Honing
  • Eieren
Wat is vegan honing

Als alternatief kies je als vegan vooral voor plantaardige producten. Maar ook kunststoffen (bijvoorbeeld voor meubels) zijn een goed alternatief. Zo lang er geen dierlijke producten aan te pas komen, is een product geschikt voor een vegan lifestyle.

Wat is vegan als lifestyle?

Een vegan lifestyle houdt in dat je puur enkel gebruik maakt van producten waarbij geen dieren worden ingezet voor de vervaardiging van het product. Veel vegans gaan nog een stapje verder, en zijn ook actief bezig met hun impact op het milieu. Als vegan kun je namelijk kiezen voor veel alternatieven in bijvoorbeeld voeding of verzorgingsproducten. Afhankelijk van de keuze die je hierin maakt, kun je je ecologische voetafdruk sterk verkleinen.

Niet alle vegans eten plantaardig omdat het goed is voor de wereld. Een vegan dieet kan ook positieve effecten hebben op je gezondheid. In dierlijke producten zitten bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en transvetten. Deze vetten zorgen voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Lees je eerst goed in

Mensen zijn omnivoren, dat betekent dat ons maagdarmstelsel is ingesteld op een dieet op basis van dierlijke en plantaardige voeding. Bij een vegan lifestyle is het dus zeker belangrijk om de voedingsstoffen die je niet meer binnenkrijgt van dierlijke producten aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan stoffen as vitamines, eiwitten en ijzer. Met een evenwichtig vegan dieet zullen de tekorten meevallen en hoef je alleen vitamine B12 bij te nemen.

Overweeg je om vegan te worden? Dan is het altijd slim om je goed te laten informeren door een deskundige, zoals een gediplomeerd voedingsdeskundige of diëtiste. Zo weet je zeker dat je een goed en gebalanceerd dieet hebt en voorkom je tekorten.

Veganisme een stap te ver?

Nog in twijfel of vegan zijn helemaal bij je past en het nog net een stap te ver is? Er zijn genoeg andere opties waarbij je toch een handje meehelpt aan het dierenwelzijn! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om minder vlees te eten of vegetarisch te worden. Bevalt dat? Dan kun je altijd zelf nog de keuze maken om daarna een veganistisch dieet te volgen. Vleesvervangers zoals vega burgers, tofu, tempeh of peulvruchten zijn een mooi alternatief wanneer je wilt proberen minder vlees te eten.

Vleesvervangers

Aan vleesvervangers wordt vaak vitamine B12 toegevoegd, zo voorkom je een tekort aan deze stof. Aan vleesvervangers wordt ook vaak veel zout toegevoegd. Probeer er op te letten dat er minder dan 1g zout per 100gram is toegevoegd aan de vervanger. Dan weet je zeker dat je een gezonde keuze maakt! Het zijn natuurlijk wel vervangers, en ze zullen dus niet precies hetzelfde smaken als vlees. Maar er zitten genoeg lekkere en voedzame alternatieven tussen!

Experimenteer!

Een andere leuke manier om te experimenteren met vegan eten is het maken van een vegan bakrecept! Er zijn talloze bakrecepten te vinden voor heerlijke vegan muffins, chocoladetaarten en koekjes. Voor een lekker baksel heb je echt niet altijd eieren, boter of melk nodig. Ook kun je zelf lekkere vegan smeersels maken voor op brood of toastjes. Denk bijvoorbeeld aan hummus of een lekkere vegan pestospread. Toch liever naar de supermarkt? Wij zijn fan van de  visvrije tonijnsalade van de Vegetarische Slager! Heerlijk op een broodje met rode ui, augurk en sla.

Wat is vegan

Vegan zijn gaat verder dan voeding

Vegan gaat verder dan alleen voeding, zoals je eerder al hebt kunnen lezen, gebruiken veganisten ook geen producten die zijn gemaakt van wol, leer of zijde. Gelukkig is er dan nog genoeg om uit te kiezen, zoals (biologisch) katoen of kleding gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester en viscose. Ondanks dat voor de productie hiervan geen dieren worden ingezet, zijn dit niet altijd de meest milieuvriendelijke alternatieven.

Katoen

Katoen verbruikt bijvoorbeeld veel water bij de productie en er worden vaak pesticiden gebruikt om de oogst te beschermen. Een ander voorbeeld is synthetisch textiel. Dit wordt gemaakt van aardolie en laat tijdens het wassen micro- en nanovezels los die in ons drinkwater terecht komen. Hoe lekker warm hij ook is, die leuke fleecedeken met panterprint is dus niet goed voor het milieu. Zo zie je, vegan zijn én goed doen voor het milieu is soms best lastig!

Mooie alternatieven

Tegenwoordig zijn er wel veel mooie alternatieven voor leer! Het ‘vegan leather’ dat je vaak tegenkomt, is meestal gemaakt van polyurethaan en polyvinylchloride. Een synthetische stof dus. Maar steeds vaker kom je ook alternatieven tegen gemaakt van bijvoorbeeld fruit. Als we kijken naar de toekomst ziet dit er veelbelovend uit! Veel bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe soorten ‘vegan leather’ en soms zie je het zelfs al terug in de winkels. Ook voor synthetische stoffen wordt steeds meer gezocht naar alternatieven die niet zo slecht zijn voor het milieu. Zo maakt AllBirds schoenen die deels zijn gemaakt van eucalyptus!

Wat is vegan cosmetica?

Als je cosmeticaproducten niet op dieren zijn getest of dierlijke producten bevatten, zijn ze vegan. Je kan producten herkennen aan het zinnetje ‘cruelty-free’, deze producten zijn niet getest op dieren. Toch betekent dit niet altijd dat de producten vegan zijn, het product kan alsnog dierlijke ingrediënten bevatten. Veel voorkomende dierlijke producten in cosmetica zijn:

  • Karmijn
  • Keratine
  • Lanoline/wolvet
  • Bijenwas
  • Squaleen
  • Collageen
  • Retinol
  • Gelatine
  • Reuzel
  • Zijdepoeder

ff checken

Heb jij ook direct jouw favoriete crème, make-up of shampoo gepakt om te checken of deze ingrediënten erin voorkomen? Dat zou heel goed kunnen! Aan veel shampoos wordt bijvoorbeeld keratine toegevoegd om ons haar sterker te maken. Keratine komt uit hoeven en botten van slachtdieren. Melkzuren komen van nature voor in onze eigen huid en zijn daarom een graag gezien ingrediënt voor diverse soorten cosmetica. Maar de melkzuren in onze cosmetica zijn afkomstig van bloed, spieren en melk van dieren uit de veehouderij.

Bewust zijn is stap één

Door je bewust te zijn van de dierlijke ingrediënten die in onze cosmetica voor kunnen komen kun je dus een bewustere keuze maken in de winkel. Gelukkig zijn er steeds meer vegan cosmetica merken te vinden. Ook de producten van Loofy’s zijn allemaal 100% vegan!

Nog geen vegan, maar is je interesse wel gewekt voor een wereld met minder dierenleed?

Wil je de reis naar vegan zijn starten? Dan kun je natuurlijk bij ons beginnen door je cosmetica vegan te maken. Maak samen met ons die eerste stap naar een vegan lifestyle en dat in je eigen badkamer. Ben je al over op de vegan lifestyle? Dan kun je met de producten van Loofy’s de volgende stap zetten!

Lees meer blogs

Chat met ons
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱