Is haaruitval normaal?

Door Marloes van den Bos
Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp

Is haaruitval normaal?

Mensen verliezen zo’n 50 tot 120 haren per dag. Dat klinkt als een hoop, maar gelukkig hebben mensen gemiddeld zo’n 85.000 tot 150.000 op ons hoofd. Het valt dus eigenlijk wel mee als je het zo bekijkt. Maar is haaruitval normaal?

Haren kennen 3 fases in hun bestaan. De eerste is de groeifase; hierbij ontstaat een nieuwe haar in het haarzakje die gaat groeien. De groeifase duurt vier tot zes jaar. Daarna volgt de rust fase. Hierbij gaat de haar iets losser in het haarzakje zitten en groeit niet meer. Als laatste heb je de telogene fase, waarbij de haar uitvalt. Daarna begint het process opnieuw en vormt het haarzakje weer een nieuwe haar. Haaruitval is dus een natuurlijk proces.

Haaruitval

Er zijn echter redenen waarom je meer haaruitval hebt dan gemiddeld. Daar kan een medische reden voor zijn, zoals schildklierproblemen, maar ook de narcose van een operatie kan effect hebben op je haar. De manier van je haar verzorgen kan invloed hebben op je haarverlies. Stress en te weinig ijzer zijn ook redenen voor meer haaruitval dan normaal. Heb je het idee dat je extreem veel haar verliest, doordat er echt plukken loslaten of omdat je kale plekken krijgt, neem dan contact op met je huisarts.

Mensen met krullen wordt vaak aangeraden om zo min mogelijk te borstelen, omdat je je krullen eruit borstelt en het vaak ontzettend gaat pluizen. Vaak borstel je je haar dan voor of tijdens het douchen. Omdat je niet dagelijks borstelt, verlies je dus in een keer net zoveel haar als je normaal in meerdere dagen eruit zou borstelen. Dan kan zeker in het begin even schrikken zijn, maar is dus zeker niet abnormaal.

Ouderdom is ook zeker een reden waarom je haren dunner kunnen worden. Naarmate je ouder wordt, veranderd de samenstelling van je hormoonhuishouding. 

Een aantal hormonen hebben invloed op je haar, wanneer die veranderen, verandert je haar ook. Naast haaruitval, kan het er ook voor zorgen dat je haartype veranderd. Je haar kan tijdens je leven meer gaan krullen of juist stijler worden. Ook tijdens een zwangerschap, als er allerlei hormonen door je lichaam gieren, kan je haar zich anders gaan gedragen. Na de zwangerschap krijg je dan vaak je oude haar terug.

Hoe vervelend ook, haaruitval is volkomen normaal. Ook het dunner worden naarmate we ouder worden is niet iets om ons zorgen over te maken, het hoort er gewoon bij.

Twijfel je over de hoeveelheid haar die je verliest, heb je last van erg veel jeuk of iets anders waar je je zorgen over maakt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je vaak helpen of je doorverwijzen naar de dermatoloog. 

enquête

Doe jij mee aan onze enquête?

Vind je Loofy’s super tof en wil je graag met ons meedenken? Werk dan mee aan onze enquête!

Ben je een fan en wil je graag geïnterviewd worden om ons te helpen? Laat dan hier je mailadres achter en wij nemen contact met je op.

Chat met Dorien
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱