Is shampoo slecht voor je haar?

Door Marloes van den Bos
Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp

Is shampoo slecht voor je haar?

Is shampoo slecht voor je haar?

Het is nog niet zo lang geleden dat wij mensen onze haren zijn gaan wassen met shampoo. Vloeibare shampoo bestaat sinds 1927 en is uitgevonden door Hans Schwarzkopf. Ja inderdaad, van dat bekende  merk. Voor die tijd gebruikte men gewone zeep, maar dit droogde vreselijk uit met droog haar en een jeukende hoofdhuid tot gevolg. Dat was in ieder geval niet goed voor je haar.
De shampoo’s van nu is niet meer te vergelijken met de shampoo’s van honderd jaar geleden. Inmiddels zijn we zo ver dat er ontelbare varianten zijn, waardoor er voor iedereen wel een geschikte shampoo te vinden is. Maar een geschikte shampoo is niet direct de goede . Maar is het überhaupt wel goed voor je haar?

Hoe vaak moet je je haar wassen?


Het vaak wassen van je haar, maar ook genetica, kan zorgen voor snel vet wordend haar, waardoor je vaker je haren gaat wassen. Wassen werkt ontvettend, waardoor je hoofd meer talg gaat produceren en voordat je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Dat is natuurlijk alles behalve goed. Je hoofdhuid en haar hebben wel talg nodig, het beschermd namelijk, maar er bestaat ook zo iets als te veel. Het is dus van belang om een balans te vinden tussen talg en shampoo.

Shampoobar van Loofy's
Shampoobar van Loofy’s

Beperkt gebruik van shampoo’s, laten we zeggen 1 à 2 keer per week, is niet perse slecht. Shampoo’s verwijderen naast talg ook vuil, zweet en haarproducten. Wanneer je die niet verwijderd, krijg je build-up. Dit kan een vieze laag op je haar en hoofdhuid veroorzaken, met jeuk en andere irritaties tot gevolg.
Het is natuurlijk wel aan te bevelen om shampoo’s te gebruiken die lief is voor je haar en hoofdhuid. Dat verschilt vaak van persoon tot persoon.  lees in deze blog meer over welke shampoo geschikt voor je is
Onze shampoobars bevatten geen minerale oliën, parabenen, uitdrogende alcohol, SLS of siliconen  – lees meer hierover in deze blog en ze zijn vegan. Je kunt ze hier vinden om te proberen. 

Alternatieven

Zit het gebruik van shampoo je toch niet lekker? Dan kan je altijd nog kijken naar no poo. No poo staat voor no shampoo. Je wast hierbij nog wel je haren, maar niet met shampoo. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een rauw ei gebruiken.
Een andere optie is wo of water only. Zoals de term aangeeft, gebruik je dan alleen water.
Zowel no poo als wo zijn niet voor iedereen geschikt en daar kom je alleen achter als je het probeert. 

enquête

Doe jij mee aan onze enquête?

Vind je Loofy’s super tof en wil je graag met ons meedenken? Werk dan mee aan onze enquête!

Ben je een fan en wil je graag geïnterviewd worden om ons te helpen? Laat dan hier je mailadres achter en wij nemen contact met je op.

Chat met Dorien
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱