Shampoo zonder sulfaten en parabenen

Wanneer je gaat zoeken op termen als duurzaam, goed voor het milieu en zonder chemie betreft je shampoo bar of andere cosmetica, kom je al gauw terecht bij termen SLS en parabenen. Maar wat doet het en waarom zou je het ontwijken of juist niet?

Door Marloes van den Bos

Shampoo zonder sulfaten en parabenen

Wanneer je gaat zoeken op termen als duurzaam, goed voor het milieu en zonder chemie betreft je shampoobar of andere cosmetica, kom je al gauw terecht bij termen SLS en parabenen. Maar wat doet het en waarom zou je het ontwijken of juist niet?
SLS staat voor sodium lauryl sulfate en zorgt ervoor dat je shampoo schuimt. Zodra iets schuimt krijgen we het idee dat we iets goed schoonmaken. Het is dus een stukje psychologie.
Maar SLS doet meer dan alleen schuimen, het heeft ook een reinigende werking. Het zorgt ervoor dat vuil op basis van olie makkelijker wordt weggespoeld met water.

Zodra iets schuimt krijgen we het idee dat we iets goed schoonmaken. Het is dus een stukje psychologie.

SLS

SLS wordt door experts als veilig bestempeld. Echter kan het wel een uitdrogend effect hebben, daardoor is het niet altijd geschikt voor mensen met droog haar, krullen, bewerkt haar en mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

Een ander nadeel van SLS is dat er voor het productieproces palmolie gebruikt wordt. Voor de productie van palmolie wordt tropisch regenwoud gekapt en daarmee wordt het habitat van veel inheemse dier- en plantensoorten bedreigt. Duurzaam is het daardoor niet, gelukkig zijn er alternatieven voor de reinigende werking van SLS. Zo gebruiken we bij Loofy’s wel sulfaat in onze shampoobars, maar deze wordt vervaardigd uit kokosnoten. Hiervoor hoeft geen regenwoud gekapt te worden en is dus een stuk duurzamer dan palmolie.

Shampoobar in je haar
Shampoo zonder sulfaten en parabenen.

Parabenen

Parabenen zijn conserveermiddelen, je vindt ze in een groot deel van de cosmetica die verkocht worden. Denkt hierbij aan make-ip, shampoo, bodylotion en ook zonnebrandcreme. Ze zorgen ervoor dat cosmetica langer houdbaar is en gaat de groei van bacterieen schimmels en gisten tegen. Tot zo ver erg nuttig.

Veiligheid

Of parabenen veilig zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. De Europese Unie en de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) zijn naar aanleiding van onderzoek, van mening dat parabenen veilig zijn. Echter heeft Denemarken wel 2 soorten parabenen verboden voor kinderen.
Een onderzoek uit 2014 toont aan dat er parabenen zijn gevonden in tumoren in borstweefsel.

Parabenen zouden daarmee borstkanker kunnen veroorzaken. Wij zijn van mening dat daarvoor eerst meer onderzoek moet plaats vinden.
Omdat nog niet duidelijk is hoe veilig parabenen daadwerkelijk zijn, hebben wij van Loofy’s besloten om geen parabenen te gebruiken in onze producten.

Onze producten bevatten dus geen SLS en parabenen en kan je met een gerust hart gebruiken.

enquête

Doe jij mee aan onze enquête?

Vind je Loofy’s super tof en wil je graag met ons meedenken? Werk dan mee aan onze enquête!

Ben je een fan en wil je graag geïnterviewd worden om ons te helpen? Laat dan hier je mailadres achter en wij nemen contact met je op.

Chat met Dorien
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱