Wat doet shampoo?

Door Marloes van den Bos
Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wat doet shampoo?

In de basis is shampoo een reinigingsmiddel; het maakt je haar en hoofdhuid schoon. Het verwijdert onder andere talg, vet, zweet en resten van haarproducten (zoals gel of haarlak).

Shampoo is dus eigenlijk zeep, en deze zeep reinigt je haar. Nu kennen we twee varianten shampoo; de vloeibare variant en in vaste vorm (shampoo bar). Beide shampoos zijn speciaal gemaakt voor je haar en hoofdhuid.

Voordat shampoo bestond, gebruikte men gewone zeep. Deze droogde de hoofdhuid uit en maakt het haar dof en ruw. De hoofdhuid kon daardoor gaan jeuken en het haar was moeilijk hanteerbaar. Dat is natuurlijk niet iets wat we willen! Inmiddels is er veel in de shampoo industrie veranderd en behoort het nu tot een standaard product in de badkamer.

In de basis is shampoo een reinigingsmiddel; het maakt je haar en hoofdhuid schoon. Het verwijdert onder andere talg, vet, zweet en resten van haarproducten (zoals gel of haarlak).

Je haren zijn beschermd door een laagje vet, dat daarnaast zorgt voor glans. Het is de bedoeling dat dit laagje intact blijft voor optimale bescherming.

Het is belangrijk voor een shampoo dat deze de hoofdhuid reinigt zonder uit te drogen en de haren niet ontdoet van hun beschermende vetlaagje. Shampoos die te agressief zijn voor jouw haar kunnen zorgen voor dof, droog en beschadigd haar, gespleten haar punten en een droge, jeukende hoofdhuid. Wil je je haar mooi houden, dan kies je een shampoo die bij jou past.

Maar wat maakt zeep nu een shampoo? We hebben het natuurlijk er al over gehad dat shampoo zeep is, het reinigt je hoofdhuid en haar. Maar hier zijn gradaties in. Er zijn shampoos die een sterke reinigende werking hebben en shampoos waarbij dat minder heftig is. Vaak is een sterk reinigende werking niet nodig en werkt het juist averechts: het ontvet te sterk, waardoor je hoofd en haar droog worden of je hoofd gaat extra talg produceren ter compensatie, waardoor je haar steeds sneller vet wordt en je steeds vaker je haar moet wassen. In veel gevallen heb je dus geen sterk reinigende of ontvettende shampoo nodig.

Een schuimende shampoo geeft ons een extra schoon gevoel, daarom worden er aan veel shampoos zo genoemde ‘schuimstoffen’ toegevoegd die ervoor zorgen dat het extra gaat schuimen. Het schuim zorgt er daarnaast voor dat je het beter over je haar kunt verdelen, maar de hoeveelheid schuim heeft geen effect hoe schoon je haar wordt. Vet gaat schuimvorming tegen, maar je haar wordt er dus niet minder schoon van.

Aan vloeibare shampoos worden vaak nog verdikkingsmiddelen toegevoegd, omdat de consument denkt dat dit beter reinigt. Vaak bevatten de ook kleur-en geurstoffen om het aantrekkelijker te maken, maar dit doet weinig voor je haar en hoofdhuid. Aan shampoos wordt ook vrijwel altijd bewaarstoffen toegevoegd, deze zorgen ervoor dat het langer houdbaar is en veilig voor gebruik blijft.

In veel shampoos zitten ook conditioners, deze leggen een beschermend laagje op de haren. Hiervoor kun je natuurlijke oliën gebruiken of siliconen. Verder kunnen er nog actieve ingrediënten in je shampoo zitten. Dit kunnen bijvoorbeeld vitamines zijn of cafeïne. Dit klinkt erg leuk, maar omdat je haar dood is, doet het vrijwel niks.

Om je haar schoon en handelbaar te houden is het belangrijk om je haren te wassen, daarnaast geeft het een schoon gevoel. Welke shampoo bij je past, is afhankelijk van het type haar dat je hebt en hoe je je haar in het verleden hebt behandeld. Mensen met krullen zijn gevoeliger voor een droge hoofdhuid dan mensen met stijl haar en gekleurd haar vraagt meer verzorging dan gemiddeld.

Chat met Dorien
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱