Wat is vegan? • Loofy's • Blog over alle ins en outs van Vegan

Voor 16:00 uur besteld, morgen bezorgd.

Altijd snelle communicatie via whatsapp.

Gratis verzending binnen NL vanaf 50,-

Altijd plasticvrij verpakt en verzonden.

Gratis verzending in NL vanaf 50,-

Voor 16 uur besteld, morgen bezorgd.

Gratis verzending in NL vanaf 50,-

Wat Is Vegan?

Het lijkt wel de nieuwste trend, geen vlees vis of eieren meer eten; ofwel een veganistische leven stijl. Maar wat is vegan of veganisme nu precies? Wat eet een veganist? Waar bestaat een veganistisch dieet uit?

Door Marloes van den Bos

Wat is Vegan?

Het lijkt wel de nieuwste trend: vegan. Maar wat is vegan of veganisme nu precies? Wat eet een veganist? Waar bestaat een veganistisch dieet uit?

Mensen die kiezen voor een veganistische levensstijl, kiezen ervoor om geen gebruik te maken van producten die mogelijk zijn gemaakt door dieren. Je kunt hierbij denken aan producten als:

  • Leer;
  • Zijde;
  • Wol;
  • Vlees;
  • Zuivel.

Maar het gaat verder. Veel vegans kiezen er ook voor geen eieren of honing te eten. Nu denk je misschien dat ze dus alleen gebruik maken van plantaardige producten, maar dat is niet waar. 

Levenstijl

Een vegan leefstijl staat niet gelijkt aan een ecologisch kleine voetafdruk of milieuvriendelijkheid, ondanks dat veel mensen dat wel denken. Het betekent puur dat je geen producten gebruikt waarvoor dieren zijn gebruikt op wat voor manier dan ook. Uiteraard zijn er ook veganisten die hier wel op letten en zo min mogelijk plastic en andere belastende producten gebruiken. 

Mensen zijn omnivoren, dat betekent dat ons maag-darmstelsel is ingesteld op een dieet op basis van dierlijke en plantaardige voeding. Het is voor ons mogelijk om puur plantaardig, vegan, te leven. Vegan worden is upcoming en er zijn meer en meer mensen die hiermee bezig zijn. Al is het alleen maar door gebruik te maken van vegan producten, zoals wattenstaafjes van bamboe.

Vegan worden kun je echter niet zo maar, als je gezondheid je lief is. In dierlijke producten zitten belangrijke voedingsstoffen die er in plantaardig voedsel maar minimaal aanwezig zijn, zoals B vitamines, eiwitten en ijzer. Als vegan zul je een evenwichtig dieet moeten volgen om van alle
voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. Daar staat wel weer tegenover dat in dierlijke producten verzadigde vetten en transvetten kunnen zitten , beide niet gezond. Als vegan krijg je die slechte vetten veel minder binnen. Overweeg je om vegan te worden, laat je hierover dan goed informeren door een deskundige, zoals een gediplomeerd *voedingsdeskundige of diëtiste die zich hierin hebben gespecialiseerd. Je kunt ook de vegan challenge aangaan en het tijdelijk proberen met vrienden of vriendinnen.

GREEN is the new BLACK

Vegan net een stap te ver?

Wil je bijdragen aan dierenwelzijn, maar vind je vegan gaan toch net nog een stap te ver? Dan kan je ervoor kiezen om gedeeltelijk voor alternatieven te kiezen. Minder vlees eten of vegetarisch worden zijn al stappen in de goede richting. Vleesvervangers zijn mooie alternatieven voor vlees. We herhalen, het zijn alternatieven, ze smaken niet zoals vlees, ook al doen fabrikanten wel hun best. Veel mensen stoot dat tegen de borst, het zijn immers vervangers, maar als je dat los laat dan zitten er echt lekkere alternatieven tussen. Je kunt ook eens proberen om vegan te bakken. Voor heerlijke muffins en romige chocoladetaarten heb je echt geen eieren of boter nodig. Probeer ook eens andere smeersels voor op brood of toastjes, wij zijn bijvoorbeeld fan van de visvrije tonynsalade van de vegetarische slager, heerlijk op een broodje met rode ui, augurk en sla. Of probeer eens humus, dat is gemaakt van kikkererwten en verkrijgbaar in de meest heerlijke smaken.

Loofah-detail
Vegan scrub - Loofah lichaamsscrub 100% plantaardig

Veganisme gaat verder dan alleen voeding

Maar vegan gaan verder dan alleen voeding. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen gebruiken veganisten ook geen producten die zijn gemaakt van wol, leer of zijde. Gelukkig is er dan nog genoeg te kiezen, zoals (biologisch) katoen of kleding gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester en viscose. Ondanks dat hiervoor geen dieren worden gebruikt, zijn dit niet altijd de meest milieuvriendelijke alternatieven. Gewoon katoen vraagt erg veel water en bij de productie worden
veel pesticiden gebruikt om de oogst te beschermen. Synthetisch textiel wordt gemaakt van aardolie en laat tijdens het wassen micro-en nanovezels los die in ons drinkwater terecht komen. Hoe lekker warm hij ook is, die leuke fleecedeken met panterprint is niet goed voor het milieu. Waar wij erg over te spreken zijn, zijn de alternatieven voor leer. Tegenwoordig bestaat er ook leer gemaakt van bijvoorbeeld fruit. Veel van de nieuwe vegan leather soorten zijn nog in ontwikkeling, maar zijn al veelbelovend voor de toekomst.

Vegan Cosmetica

En om even terug te gaan naar onze eigen roots: ook cosmetica kan vegan zijn. ‘Zitten er dierlijke producten in mijn cosmetica?’ hoor ik je denken. Ja, dat kan. Aan veel shampoos wordt keratine toegevoegd om het haar sterker te maken. Keratine wordt gewonnen uit hoeven en botten van slachtdieren. Melkzuren komt van nature voor in onze eigen huid en zijn daarom een graag gezien ingrediënt voor diverse soorten cosmetica. De melkzuren in onze cosmetica zijn afkomstig van
bloed, spieren en melk van dieren uit de veehouderij.

Vegan is dus een levensstijl waarbij je zoveel mogelijk dierenleed en het doden van dieren probeert te voorkomen. Dit doe je door je consumentengedrag daarop aan te passen. De spullen en het voedsel wat je koopt zijn niet geproduceerd door, met of van dieren of dierproducten. Nog geen vegan, maar is je interesse wel gewekt voor een wereld met minder dierenleed? Je kunt natuurlijk bij ons beginnen door je shampoo vegan te maken. Maak samen met ons die eerste stap in de badkamer, zoals gebruik te maken van onze tandenborstels

Ben je vegan of twijfel je? bij ons ben je in elk geval welkom want bij ons is onze gehele collectie 100% vegan!

*voedingsdeskundige is geen beschermde titel, iedereen mag zich zo noemen. Ga je met een voedingsdeskundige in zee, kies er dan eentje met een diploma van een erkend opleidingsinstituut.

Chat met Dorien
1
Hallo 👋🏼
Mocht je vragen hebben, start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met me 🌱